سفارش تبلیغ
صبا ویژن
\

پله پله تا خدا

بسم الله الرحمن الرحیم

شیخیه   اسم یکی از مکتبهای معروف شیعه جعفری دوازده امامی است،  نام شیخی براین گروه از مسلمانان بدلیل پیروی آنها از مرحوم شیخ احمد بن زین الدین احسائی اطلاق شده وی که بنیان گذار مکتب شیخی یا المدرسة الشیخیة است در سال 1166 قمری در منطقه الاحساء در عربستان متولد شده و ازعلمای بزرگ و معروف شیعه است.

شیخدر همه بیانات خود به فرمایشات و احادیث ائمه شیعه استناد میکرد و حکمت اومتکی به بیانات پیامبر اسلام و جانشینان او بود.

معروف ترین کتب شیخیه عبارتند از: شرح الزیارة الجامعة الکبیرة - شرح العرشیة - شرح المشاعر - شرح آیة الکرسی - دلیل المتحیرین -ارشاد العوام - الفطرة السلیمة - طریق النجاة - فصل الخطاب - الکتاب المبین - مصباح السالکین - ینابیع الحکمة - صواعق البرهان - زینبیة - اسرار الشهادة - اجتهاد و تقلید - فهرست - التقلید - دوستی دوستان

پس از شیخ احمد احسائی مؤسس این مذهب، شاگرد اوسید کاظم رشتی و پس از ویحاج محمدکریم‌خان کرمانی جانشین او شدند. در اصطلاح شیخیه، شیخ احمد احسائی را «شیخ جلیل‏» و سید کاظم رشتی را «سید نبیل‏» می‌خوانند.

سید کاظم رشتی

سید کاظم رشتی در جوانی در یزد به شیخ احمد احسائی پیوست و سپس به کربلا رهسپار شد و تا پایان عمر در آن شهر به تدریس و ترویج مکتب شیخیه مشغول بود. بالغ بر یکصد و پنجاه جلد کتاب و رساله نوشت که غالبا رمزآسا است. از جمله شاگردان وی، حاج محمد کریمخان کرمانی است.

شیخیه کرمان

بعد از سید کاظم رشتی برخی از شاگردان ویحاج محمدکریم‌خان کرمانی را جانشین وی دانستند. این گروه به شیخیه کرمان معروف شدند. حاجمحمدکریم‌خان مؤسس سلسله شیخیه کرمان است. از او بیش از 200 جلد کتاب ورساله به جا مانده‌است که بیشتر مباحث آن در خصوص حکمت الهی شیعی است. حاجمحمد کریم خان فرزندابراهیم خان ظهیر الدوله والی کرمان است که پسر عمو و دامادفتحعلی شاه قاجار بود. پس از او دو پسر وی به نامهای حاج محمد خان و سپس حاج زین‌العابدینخان به پیشوائی رسیدند و پس از آنها حاج ابوالقاسم خان(1314 - 1390 ه. ق.)فرزند حاج زین العابدین خان به پیشوائی رسید. پس از او فرزندش حاجعبدالرضاخان جانشین پدر شد که در سال اول انقلاب ایران بدست گروهی به نامالفتح کرمان ترور شد(1358 ه. ش.) و در حال حاضر پیشوایی بر عهده سید علیموسوی در بصره‌است. سید کاظم رشتی، حاج محمد کریم خان، حاج محمد خان و حاجزین العابدین خان در حرم امام حسین مدفون شدند. محل دفن حاج ابوالقاسم خاندر حرم امام رضا و محل دفن حاج عبدالرضا خان در شهر کربلا می‌باشد.طرفداران این سلسله در حال حاضر بیشتر در شهرهای کرمان، تهران، خرمشهر،مشهد، شیراز، بصره و کربلا زندگی می‌کنند.

شیخیه کرمان را بنا به انتساب به مؤسس آن حاج محمدکریم‌خان، «کریمخانیه»نیز گفته‌اند و رئیس این سلسله را «سرکار آقا» خطاب می‌کنند. از ویژگیهایاین سلسله احترام و ادب خاص به اهل بیت پیامبر اسلام و همچنین در رفتارهایفردی شان با خود و دیگران می‌باشد.

باقریه

«باقریه‏» پیروانمیرزا محمد باقر همدانی بودند. او نخست نماینده حاج محمدکریم‌خان در همدان بودوپس از واقعه رمضان 1315 هجری قمری همدان وغارت اموال و بیتش در همدان توسط افرادی در همدان بهجهت حفظ جان خود از همدان به تهران جهت عرض حال به حاکم زمان هجرت نمودولی بدلیل نیافتن جواب دلخواه از حاکم کشور در پاسخ به دعوت فرستاده خوداقا سید هاشم لاهیجی به جندق رفت. او سالیان متمادی در جندق سکنی گزیده وبهتبیین احکام اسلام وبیان روش‌های اهل بیت پرداخت در نائین و اصفهان و جندقو بیابانک و همدان ومشهدوتهران مقلدینی یافت. شرح غارت شیخیه همدان بهتحریک آخوند ملا عبدالله در کتابی به نام تاریخ عبره(عبرت) لمن اعتبر که درسال 1316 یا 1317 قمری چاپ نوشته شده است.

شیخیه آذربایجان‏

شیخیه آذربایجان پیروحاج میرزا شفیع ثقةالاسلام تبریزی هستند. این شیخیه را «ثقة الاسلامیه‏» نیز گویند. پس از حاج میرزا شفیع، پسرش میرزا موسی و بعد از وی میرزا علی معروف بهثقة الاسلام دوم و پس از وی برادرش میرزا محمد به ریاست این طایفه رسید.

طایفه دیگر شیخیه «حجةالاسلامی‏» هستند که ازمیرزا محمد مامقانی تکفیر کنندهسید علی‌محمد باب و محکوم کننده او به مرگ در شهر تبریز پیروی می‌کنند. وی حجةالاسلام لقب داشت و از شاگردان سید کاظم رشتی به شمار می‌رفت.

دیگر شیخیه «عمیدالاسلامی‏» هستند که جمله ایشان با اختلاف مشرب از شیخیه تبریز به شمار می‌روند.

طایفه دیگر از شیخیه، «احقاقیه‏» هستند که پیروآخوند ملاباقر اسکوئی می‌باشند. وی از بزرگان شیخیه در کربلا بود و پسران سید کاظم رشتی نزد اودرس می‌خواندند و پس از درگذشت سید دعوی جانشینی او را کرد و چون کتابی بهنام «احقاق‌الحق و ابطال‌الباطل‏» در رد حاج محمدکریم‌خان کرمانی نوشت،فرزندان او نام خانوادگی خود را «احقاقی» گرفتند. این طایفه در آذربایجان وکربلا و کویت زندگی می‌کنند و پیشوای ایشان آقا شیخ رسول احقاقی است. 


نوشته شده در دوشنبه 91/3/1ساعت 9:52 عصر توسط ma 2 nafar| نظرات ( ) |